luni, mai 13, 2013

SO.SI.SE.SA


                  Într-o societate în care moravurile nu mai sunt cum erau odată, este greu să mai avem     speranţa la o ameliorare a sistemului din România, privind atât sectoarele medicale cât şi educaţionale, pentru că par a fi mânuite de interesele puterilor politice. Sunt milioane de suflete în ţara asta care sunt practic neajutorate, copii, bătrâni, animale, multe persoane care abia îşi permit un zâmbet pe faţă, cauzat de o vorba dulce sau în cazuri fericite, o bucată de pâine, un covrig.






 Andrei Goci,(student an I master, regie) eu, Roxana Dumitru( master Politici Comunitare şi Intervenţii Sociale) Alexandru( student an I Facultatea de Arte), Georgiana Robciuc( studentă Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei)

Organizaţii, campanii, fundaţii şi multe eforturi depuse de-a lungul timpului de nişte oameni extraordinari au reuşit uşor uşor să ridice în aer un spirit umanitar, să introducă în sufletele unor oameni, o speranţă la viaţă. Ei bine, SO.SI.SE.SA este o organizaţie non-profit care urmăreşte întocmai acest spirit şi care pune adânc amprenta asupra implicării şi muncii în vederea ajutorării unor copii… mai speciali.

                           “ Sistemul nostru de valori: Sociabilitate, Simpatie, Servire, Salvare!
Prin congruneţe şi atitudini, acţiunile umanitare sunt un tip special de relaţie interumană, în care partenerii sunt perfect egali. Fiecare parte îşi asumă un rol, iar finalitatea este mereu îmbunătăţirea situaţiei ambilor participanţi: 
1. Beneficiarii cunosc o redresare a situaţiei dificile, în care se găseau anterior acţiunii umanitare. 
2. Autorii câştigă satisfacţia binelui, prin care au îmbunătăţit viaţa unei fiinţe umane”

 Acestea sunt regulile de bază după care se bazează această organizaţie. Alături de Asociaţia de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic, au realizat un proiect “Construim un vis”, ce are în prezent o echipă de 9 tineri, dornici de a transmite lumii emoţiile lor, de a se integra şi socializa prin intermediul artei. Atelierul a debutat pe 8 martie 2011, având ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a tinerilor cu handicap. S-a început cu pictura pe hârtie, realizarea de exerciţii uşoare care ulterior i-au pregătit pentru lucrul mai complex atât din punct de vedere cromatic, dar şi compoziţional. Pentru toti membrii, a fost prima dată când au avut activităţi precum pictura pe pânză, pe lemn, pe sticlă, confecţionarea obiectelor de decor (felicitări, mărţişoare, diverse cadouri). Rezultatele nu au întârziat să apară: au o mai bună manualitate, timpul de focusare asupra unei singure activităţi este mai mare, gândirea este mai complexă, viziunea spaţială s-a dezvoltat, interrelaţionarea este mai lejeră. O mare stimă de sine este poate cea mai importantă achiziţie, fapt ce le dă încredere să continue şi să facă din fiecare lucrare una mai bună, din fiecare zi una mai frumoasă.
AFI Palace Cotroceni a fost gazda întregului eveniment care a avut loc joi, 25 aprilie, la ora 17:30, lângă pationar. Micuţii patinatori ce erau în timpul cursurilor de patinaj, dădeau şi ei un ochi la acest eveniment. Deşi a fost o activitate mai restrânsă, au participat şi persoane mai de seamă cum ar fi ambasadorul Israelului. Echipa SO.SI.SE.SA, prezentă la această înfăţişare este formată din: Ghiocel Bontaş- preşedintele fundaţiei, Luisa Rochian- vicepreşendintele fundaţiei, Căzăcuţu Alexandru- marketing manager, Roxana Dumitru- responsabil proiecte umanitare, plus multe alte persoane ce au adus un aport semnificativ  evenimentului, mai ales câţiva copii cu dezabilităţi.
Timp de 2 ore, zeci de tablouri zăceau expuse în văzul lumii, tablourile pictate de însuşi copii cu dezabilităţi fizice. Nişte tablouri foarte atent şi creativ lucrate, întruchipând animale, siluete sau flori, erau pline de culori şi imaginaţie şi au încântat trecătorii, dar mai ales persoanele invitate la această activitate. Acestea erau pictate pe pânză şi erau de diferite dimensiuni, de la mici, la foarte mari, contra cost. Preţul fiecărui tablou varia în funcţie de mărimea şi complexitatea acestuia, de la 100 la 700 de lei.





Eram foarte uimită de tot ceea ce vedeam, mi se parea minunat, pe lângă faptul că eram de şocată de ideea că acelea au fost pictate de copii cu handicap. În culisele activităţilor lor, Asociaţia de Sprijin a Copiilor cu Handicapaţi fizc nu se laudă doar cu tablouri pe pânză ci şi pe sticlă şi lemn, cum am precizat şi mai sus. În atelierul de terapie ocupaţională, unde se pictează toate aceste lucrări, găsim de altfel şi tablouri decorate cu materiale naturale: lemn, sămânţe de mac, in, condimente şi sfoară. Printre “artiştii” lucrărilor, se numără Florin, un suflet de 27 de ani. El suferă de hemipareză spastică, însă acest lucru nu îl împiedică să fie un mic poet. Da, poet, paralel, pe lângă ceilalţi talentaţi la desen, aici aflăm şi de scriitori. A scris mii de poeme şi doreşte să le publice pentru a arăta lumii talentul lui. De curând a ajutat şi la realizarea decoraţiunilor de iarnă, dezvoltăndu-şi astfel capacităţile artistice şi manualitatea. Alături de el, în creaţia literară, este şi Irina (suferindă de tetrapareză spastică), a căror compuneri sunt foarte apreciate şi chiar publicate în articole prin diferite reviste( ex: Practic- Idei, ian 2005).
Aflăm astfel că atâta timp cât există voinţă si încredere, mâinile unor oameni extraordinari pot înălţa visul unui copil suferind de un handicap, acela de a fi mai normal şi de a avea curajul să înfrunte lumea, făcându-şi fiecare zi tot mai frumoasă. Organizaţia SO.SI.SE.SA şi  Asociatia de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic se numără printre acele mâini binefăcătoare ce doresc să aducă un zâmbet în fiecare zi pe chipurile copiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu